Eğer soru sormak isterseniz, başlangıç versiyonu ile bedava sorabilirsiniz.
Bir hizmet sözleşmesinde bağımlılık unsurunun bulunup bulunmadığını belirlemek için mahkemeler hangi adımları izlemektedir
Değerlendirilen Kaynaklar
Cevap
Mahkemeler, bir hizmet sözleşmesinde bağımlılık unsurunun bulunup bulunmadığını belirlemek için çok yönlü bir değerlendirme yapmaktadır. Bu değerlendirmede temel olarak şu adımları izlemektedirler: 1. Hukuki-kişisel bağımlılığın incelenmesi: İşçinin, işverenin talimatlarına uyma ve işyerindeki davranışlarını düzenleme yükümlülüğü değerlendirilir (4857 sayılı İş Kanunu m.8). 2. İşverenin yönetim ve denetim yetkisinin analizi: İşçinin, işverenin karar ve talimatları çerçevesinde çalışıp çalışmadığı, iş sürecinin ve sonuçlarının işveren tarafından denetlenip denetlenmediği incelenir. 3. İşin yapılma şeklinin incelenmesi: İşin işverene ait işyerinde görülüp görülmediği, malzemenin işveren tarafından sağlanıp sağlanmadığı, çalışma saatlerinin ve yerinin işveren tarafından belirlenip belirlenmediği araştırılır. 4. Ekonomik bağımlılığın değerlendirilmesi: İşçinin tek bir işverene bağlı olup olmadığı, kendi sermayesi ve organizasyonu olmadan çalışıp çalışmadığı incelenir. 5. Ücret ödeme şeklinin analizi: Düzenli ve sabit ücret ödenip ödenmediği kontrol edilir (4857 sayılı İş Kanunu m.32). 6. İşçinin karar verme özgürlüğünün incelenmesi: İşçinin iş koşullarını, kullanılacak araçları, işin yapılacağı yer ve zamanı belirleme serbestisinin olup olmadığı değerlendirilir. 7. İş organizasyonunun analizi: İşçinin işverenin iş organizasyonu içinde yer alıp almadığı incelenir. 8. Hesap verme yükümlülüğünün değerlendirilmesi: İşçinin iş sahibine bilgi ve hesap verme zorunluluğunun olup olmadığı araştırılır. 9. Diğer işler yapabilme serbestisinin incelenmesi: İşçinin başka işverenler için çalışma imkanının kısıtlı olup olmadığı değerlendirilir. (ŞK) 10. Riski üstlenmenin analizi: İşin riskinin işverene ait olup olmadığı, işçinin kar ve zarara katılıp katılmadığı incelenir. Mahkemeler, bu adımları izlerken her somut olayın özelliklerini dikkate alarak değerlendirme yapmakta ve bağımlılık unsurunun varlığını tespit etmeye çalışmaktadır (Yargıtay 9. HD.2012/36339 E.), (2014/31296 K.). .
Cevapdan memnun kaldınız mı?
İlgili Sorular
Araştırmalarınıza haftalar, günler, saatler değil saniyeler yeter.
Emsal karar ve ilgili tüm mevzuat
Kaynakların üzerine tıklayarak ilgili maddenin veya emsalin görüntülenmesi
Hukuk yapay zekamızın ileri versiyonu ile doğru ve daha profesyonel cevaplar
En karmaşık sorulara cevap bulabilme
Artık müvekkileri kolaylıkla takip edebilirsiniz.
Dosya özetleri
Dosyalarınız, dilekçeleriniz ve tüm içerikleri notlarınız tek yerde
Müvekkil profil analizi
Tüm dosyanın efektif özeti
Duruşma veya toplantı öncesi hazırlık raporları
Haftalar, günler, saatler değil dakikalar içinde dilekçe yazabilirsiniz.
Emsal karar ve mevzuat kaynaklı dilekçeler
Beraber çalışmak için link oluşturma
Yapay zeka ile akıllı editleme
Versiyon kontrolü
Sizin veya karşı tarafın en son dilekçesi sonrası beyan hazırlama
Notlar veya vurguları ile yapay zekayı yönlendirme
Müvekkillerinize hızlı, kolay ve etkin servis
Av. Bışar Özbey
Özbey Hukuk Burosu
Zor sorulara gelişmiş arama
Gelişmiş arama, en zor sorularınızı daha iyi cevaplayabilir. Fakat 2-3 dakika daha geç cevap alabilirsiniz. Normal cevap ise daha basit sorularınız için 15-30 saniyede cevap verir.